De onzichtbare urgentie van luchtkwaliteit

Terug naar overzicht
09/04/2025
2 minuten
Bewustzijn Wetgeving,

Vijf jaar na de start van de coronapandemie lijkt de aandacht voor luchtkwaliteit in de horeca stilaan te verdwijnen. Het artikel in Het Nieuwsblad illustreert treffend hoe initiatieven voor betere luchtkwaliteit na verloop van tijd verwateren. Zaken zoals Grand Café Industrie in Leuven investeerden terecht in luchtzuiveringssystemen voor de veiligheid van klanten en personeel. Toch blijkt dat dergelijke investeringen vaak vergeten worden zodra de acute dreiging verdwijnt.

Waar tijdens de crisis ventilatie en luchtzuivering bovenaan de prioriteitenlijst stonden, merken we vandaag een terugval in bewustzijn en actie, en dit niet alleen bij horecazaken. Maar schone lucht is geen tijdelijke luxe, het is een blijvende noodzaak. Bij Insightair zien we het als onze missie om dit belangrijke thema op de agenda te houden.

Luchtkwaliteit: wetgeving en richtlijnen

Recente wetgeving (10 december 2023) heeft als doel de binnenluchtkwaliteit in publiek toegankelijke gesloten ruimtes te verbeteren. Uitbaters moeten een risicoanalyse uitvoeren, een CO₂-meter installeren en een actieplan opstellen om de luchtkwaliteit te optimaliseren. Vanaf 1 januari 2025 werd het verplicht een certificaat te behalen en een label zichtbaar bij de ingang te tonen, zodat bezoekers op de hoogte zijn van de luchtkwaliteit. Met deze wetgevingen werd België een trendsetter binnen Europa op vlak van luchtkwaliteit.


Bedenkingen bij de huidige wetgeving

Luchtkwaliteit is een complexe materie. De huidige focus ligt sterk op CO₂, maar een lage CO₂-waarde betekent niet automatisch dat de lucht gezond is. Bij intensief verluchten daalt CO₂ wel, maar kan fijnstof of stikstofdioxide (NO₂) net toenemen, wat minstens even schadelijk is. Luchtkwaliteit is een complex gegeven, waarbij meerdere parameters een rol spelen. Laat je daarom adviseren door gespecialiseerde experts om een écht gezonde binnenlucht te garanderen.


Van reactief naar proactief beleid bij bedrijven

Wij roepen bedrijfsleiders en beleidsmakers op om de lessen van de pandemie niet te vergeten en om proactief de nodige stappen te nemen om te voldoen aan de wetgeving voor publieke plaatsen ook al is deze (nog) niet van toepassing op bedrijven. Blijvende investeringen in luchtkwaliteit zijn geen overbodige luxe, maar een slimme keuze voor de toekomst. Schone lucht is een basisvoorwaarde voor gastvrijheid, gezondheid en veiligheid.

InsightAir voert eerst nauwkeurige luchtkwaliteitsmetingen uit om een duidelijk beeld te krijgen van de binnenlucht in jouw gebouw. Op basis van deze data stellen ze een risicoanalyse op en brengen ze de belangrijkste aandachtspunten in kaart. Vervolgens werken ze een gericht verbeterplan uit met praktische adviezen om de luchtkwaliteit structureel te optimaliseren.

Laten we samen de standaard verhogen. Want gezonde lucht is van levensbelang, gisteren, vandaag en morgen.