Binnenluchtkwaliteit en de vier P’s (Part I)

Wanneer we te maken hebben met klachten van bewoners en nadelige gezondheidseffecten, is het belangrijk om te onthouden dat er een reeks schakels zijn in de keten van de oorzaak. Voor problemen met de binnenluchtkwaliteit (IAQ) die worden veroorzaakt door blootstelling aan een soort van in de lucht aanwezige verontreiniging(en), kan de oorzaak van de ketting van het oorzakelijk verband worden teruggebracht tot een vrij eenvoudige (althans op papier) vergelijking:

Pol + Path + Pres + Peo = Prob

  • Pol = Pollutants = verontreinigende stoffen
  • Path = Pathways = paden
  • Pres = Pressures = drukken
  • Peo = People = mensen
  • Prob = Problems = problemen

Het is eigenlijk vrij eenvoudig, maar als je eenmaal het principe en de mechanismen erachter begrijpt, kun je meestal de problemen oplossen.

Pollutants; verontreinigende stoffen

Verontreinigende stoffen zijn er in verschillende vormen. Ten eerste kunnen er verontreinigende stofdeeltjes zijn, zoals dieseldampen, pollen of rook. Ten tweede kunnen er verontreinigende dampen zijn, zoals formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen uit laminaatvloeren, meubels of verven. Tot slot zijn er gasvormige verontreinigingen, zoals koolmonoxide of stikstofoxiden uit verbrandingsbronnen. Verontreinigende stoffen kunnen van twee bronnen afkomstig zijn; enerzijds de door de mens gemaakte bronnen, zoals uitlaat van zuurkasten in laboratoria of keukenuitlaten en anderzijds door natuurlijke processen, zoals rook door wilde branden of microbiële groei als gevolg van binnendringend water.

Bronnen van verontreinigende stoffen kunnen zowel van buiten het gebouw zijn, zoals bodemgas of uitlaatgassen van voertuigen en nabijgelegen gebouwen; als van binnenuit, zoals emissies van kopieermachines, gebruik van schoonmaakproducten, of van de bewoners zelf (bv. parfum, lichaamsgeuren en koken). Om de bron van de verontreinigende stoffen die het probleem veroorzaakt te bepalen, kan het pad worden gevolgd en geïdentificeerd dat het gebruikt om de getroffen personen te bereiken.

Paden

Gebouwen hebben meestal een groot aantal verschillende routes waarlangs verontreinigende stoffen kunnen migreren. Luchtbehandelingssystemen kunnen verontreinigingen via de luchtinlaten in de buitenlucht of via de retourluchtkanalen aanzuigen en vervolgens door het gebouw verspreiden. Trappenhuizen, liftschachten, utiliteitsschachten, leidingen en andere doorvoeren, zowel tussen verdiepingen als in de gebouwschil, kunnen allemaal fungeren als paden voor verontreinigende stoffen. De beweging van mensen door een gebouw en hun acties kunnen een grote impact hebben op de beweging van verontreinigende stoffen, aangezien paden worden gecreëerd en veranderd wanneer deuren en ramen worden geopend of gesloten.

Zelfs kleine gaten of scheuren in muren en funderingen kunnen aanzienlijke hoeveelheden lucht erdoor laten als er voldoende drukverschil is van de ene naar de andere kant. InsightAir heeft ooit een situatie gehad waarin de bewoners op een verdieping van een kantoorgebouw in het centrum van Manhattan klagen over af en toe geuren van sigaretten- en marihuanarook. Het gebouw deelde een gemeenschappelijke “buitenmuur” van metselwerk met een aangrenzend Broadway-theater. Na verder onderzoek, bleek dat er aan de andere kant van die gemeenschappelijke muur een pauzeruimte was voor de zaalwachters en dat zij daar graag rookten tijdens hun pauze. Hoewel er geen duidelijke penetraties in de gemeenschappelijke muur waren, was het duidelijk dat rook en geuren uit de pauzezaal van de zaalwachter en het aangrenzende kantoorgebouw werden getrokken vanwege drukverschillen.